Vinný lístek

„Kde není vína, není lásky"

Euripides

Nabízíme Vám vína především z moravských oblastí.

Proč také hledat někde jinde, když to nejlepší máme doma?

Můžete si ale vybrat také z nabídky italských, rakouských a portugalských vín.

 

Vína rozlévaná a sudová - bílá, červená, šumivá 0,2 l

Ryzlink vlašský - sudové 45,- Kč
Rulandské šedé - sudové 45,- Kč
Vetlínské zelené Hummer /původ Rakousko 56,- Kč
Chardonnay /původ Itálie/ 56,- Kč
Modrý Portugal 45,- Kč
Frankovka 45,- Kč
Lambrusco bianco /původ Itálie/ 45,- Kč

 

Bílá vína 0,75 l

Rulandské šedé jakostní – suché /Vinařství Stanislav Žůrek/

Víno, které svým delším zráním nabývá na kvalitě a dostává svou typickou chuť a buket. Vyznačuje se zlatozelenou barvou. Vyvažuje hutnější úpravy telecího nebo drůbežího masa, měkké sýry s bílou plísní a hustší polévky.

210,- Kč

Ryzlink rýnský - jakostní – suché /Vinné sklepy Lechovice/

Výborné víno se svěží chutí i vůní. Svěží kyselinka poskytuje tomuto vínu skvělou chuť i při delším zrání. Jeho vůně se popisuje jako vůně lipového květu. Podáváme k drůbežím jídlům a lehkým předkrmům.

210,- Kč

Tramín červený – jakostní – suché - /Vinné sklepy Lechovice/

Patří mezi vína s výraznou, plnou, kořeněnou chutí. Barva je intenzivní, zlatožlutá. Víno má nižší obsah kyselin. Vhodný k sýrům typu Čedar, pečenému kuřeti či krůtím řízkům, ale i ke sladkým jídlům.

210,- Kč

Veltlínské zelené jakostní – suché - /Vinařství Stanislav Žůrek /

Pomalu a pozdně zrající odrůda se vyznačuje jemně kořeněnou, ve znojemské podoblasti až hořkomandlovou chutí, mírně medovou vůní a typickou nazelenalou barvou. Podává se k tvrdým sýrům, mořským rybám, řízkům, dušenému kuřeti, kachně, huse a pečeným játrům.

210,- Kč

Symposion – polosuché /Vinařství AMPELOS/

Opravdová světová rarita. Víno je vyrobené ze 110 odrůd révy vinné. S vůní tropického ovoce a pikantní chutí liči. Je neobyčejně vyvážené chuti. Víno by si zasloužilo označení s přívlastkem. Krystalky vinného kamene jsou dokladem šetrného zpracování vína. Hodí se k bílým masům, rybám, těstovinám.

230,- Kč

Ryzlink rýnský - pozdní sběr – suché /Vinařství Stanislav Žůrek/

Právem bývá označován „králem vín“. Výborné víno s výraznou chutí a vůní. Svěží kyselinka uchovává tomuto vínu skvělou chuť i po delší době zrání. Svým buketem je přirovnáván k vůni lipového květu. Chutná k tvrdým sýrům, telecímu masu, rybám i studeným předkrmům.

295,- Kč

Ryzlink vlašský - pozdní sběr – suché /Vinařství Stanislav Žůrek /

Právem bývá označován „králem vín“. Vzhlédneme - li k barvě, spatříme paprsky s jemným příjemně zelenkavým nádechem. Výrazné ovocné aroma drobného ovoce je doplněno jemně medovou chutí s příjemnou svěží kyselinkou. Víno je lahodné a odrůdově vyzrálé. Možno kombinovat s řízkem, vepřovou pečení, kuřetem na slanině, kachnou, husou či pečenými játry.

295,- Kč

Sauvignon – pozdní sběr - polosuché /Vinařství Stanislav Žůrek 

Víno světle žluté barvy, s výraznou černorybízovou vůní, plné, tělnaté, suché, s jemnou kyselinkou v dochuti. Ideální jako doprovod pokrmů z kuřecího masa, mořských ryb, těstovin s mořskými plody či kozího sýry.

295,- Kč

Muškát Ottonel – pozdní sběr suché /Vinařství Stanislav Žůrek/

Odrůda, původem z Francie, je kříženec Chrupky a Muškátu žlutého. Víno má středně žlutou barvu. Vůně jemná, muškátová, připomínající květ černého bezu. V chuti plné, příjemné, dobře vyvážené v harmonii s kyselinkou. Doporučujeme k husím jatýrkám, jemným paštikám i k dezertům.

295,- Kč

Rulandské bílé – pozdní sběr polosuché /Vinařství Stanislav Žůrek/

Odrůda je původem z Francie a je rozšířena po celém světě. Víno je vyrobeno z vysoce kvalitních hroznů, dosahujících vysoké cukernatosti. Barva je světle žlutá až nasládlá, vůně výrazná, květnatá, připomínající chlebovku, hrušky a broskve. V chuti plné, extraktivní, vhodné k archivaci. Výborně se hodí k uzené rybě, pernaté zvěři a měkkým sýrům.

295,- Kč

Pálava - výběr z hroznů – polosladké /Vinné sklepy Lechovice/

Není snad jiné odrůdy, která Lechovické pěstitele proslavila více u nás i v zahraničí, než odrůda Pálava. Pálava vznikla křížením odrůd Műller Thurgau a Tramín. Víno je aromatické, ale na rozdíl od Tramínu je chuť uhlazenější. Vysoká cukernatost hroznů byla dosažena delším zráním na keři. Lehce kořeněné intenzivní aroma vyzrálé Pálavy příjemně podtrhuje zlatavá barva a vyšší obsah zbytkového cukru. Víno doporučujeme k sladkým předkrmům, dezertům
nebo tučným sýrům.

360,- Kč

Hibernal - výběr z hroznů – sladké /Vinařství AMPELOS/

Hibernal je středně pozdní až pozdní, moštová odrůda révy, určená k výrobě bílých vín, která byla vyšlechtěna roku 1944 v Německu, kříženec odrůd a Ryzlink rýnský. Víno příjemné vůně černého rybízu s příjemnou medovou chutí a částečnými tóny liči. Rozkošné sladké víno vhodné k dezertům.

330,- Kč

Madeira DOC - Portugalsko /alkohol 20 % obj./ 0,05 / 40,- Kč

Jakostní likérové víno, vzniklé scelením vín s průměrným stářím 3 roky. Z oblasti Madeira – Portugalsko z oblasti J. Faria & Filhos, Lda. Nazlátlá barva, ve vůni i v chuti vystupují ořechy. Dochuť je dlouhá a elegantní. Podává se jako aperitiv i digestiv nebo k ořechům a sušeným plodům.

395,- Kč

 

 

Červená vína 0,75 l

Cabernet Sauvignon - jakostní – suché /VS Lechovice/

Velmi pozdně zrající odrůda. Vyžaduje záhřevné půdy pro lepší vyzrávání, jen na takových pak poskytuje víno s rubínově červenou barvou, v chuti připomínající černý rybíz. Doporučujeme podávat k silně kořeněným jídlům a červeným masům.

195,- Kč

Pinot Grigio Lison DOC – Itálie (Venezia)

Slámově žluté víno pocházející z oblasti Lison Pramaggiore s vůní lehce připomínající sasanku, s chutí svěží a vyrovnanou. Víno je vhodné k rybám a polévkám.

230,- Kč

Frankovka – jakostní – suché / Vinařství Stanislav Žůrek /

Barva granátově červená. Víno obsahuje dostatek kyselin, které dodávají vínu skvělou svěží chuť. Hodí se k uzeným sýrům, těstovinám, bifteku, kachně nebo ke kořeněným úpravám mas.

195,- Kč

Modrý Portugal – jakostní – suché /Vinařství Stanislav Žůrek /

Červené víno, jemné, lahodné až květinové chuti bez výraznějšího obsahu kyselin a trpkého taninu, je sametově měkké, se sytě červeným až granátovým zbarvením. Doporučujeme podávat k tmavému masu a polévkám.

195,- Kč

Dornfelder - jakostní – suché / Vinařství Stanislav Žůrek /

Dornfelder je středně pozdní moštová, výjimečně též stolní odrůda révy vinné (Vitis vinifera), používaná k výrobě červených vín. Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1955 v Německu, křížením odrůd Helfensteiner a Heroldreb Barva vína je rubínová, vůně ovocná, připomínající višně, přecházející do hořké čokolády. Chuť je lahodná, s jemným obsahem tříslovin. Doporučujeme k tmavým masům a pernaté zvěři.

195,- Kč

Neronet - odrůdové jakostní – suché /Vinařství AMPELOS/

Víno plně višňové vůně s kouřovým nádechem a kávovou až čokoládovou chutí. Krystalky vinného kamene jsou dokladem šetrného zpracování vína. Výtečně se hodí k tmavým masům a zrajícím sýrům.

210,- Kč

Montepulciano d’Abruzzo DOC – Itálie

Víno je husté, kompaktní, s pěkným aroma, přitom měkké a šťavnaté. Kořeněný buket připomíná zralé ostružiny a třešně. Nekomplikované, svěží a přátelské víno pro každý den. Doporučujeme k těstovinám, uzeninám, šunce, drůbeži, pizze nebo jemným sýrům.

240,- Kč

Cabernet Sauvignon – pozdní sběr – suché / Vinařství Stanislav Žůrek /

Velmi pozdně zrající odrůda. Vyžaduje záhřevné půdy pro lepší vyzrávání, jen na takových pak poskytuje víno s rubínově červenou barvou, v chuti připomínající černý rybíz. Doporučujeme podávat k silně kořeněným jídlům, biftekům a zvěřině.

295,- Kč

Růžová vína 0,75 l

Svatovavřinecké rosé - jakostní - suché / Vinařství Stanislav Žůrek/

Je to víno, které určitě zaujme svou elegantní barvou a krásnou, svěží, velmi intenzivní vůní s dominujícími ovocnými tóny. V chuti je příjemné s harmonicky vyváženým poměrem kyselin a cukru. Svatovavřinecké rosé se podává k běžné konzumaci všedních jídel a k sýrům.

195,- Kč

Rulandské modré rosé – pozdní sběr – polosuché / Vinařství St. Žůrek/

Víno příjemného aroma. Barva vína je světle růžová, vůně květnatá připomínající jahody a třešně. Chuť nevtíravá, vyvážená. Víno je příjemně jemné a zakulacené, velmi osvěžující. Hodí se například k těstovinám, bílým masům, měkkým sýrům či zelným salátům.

295,- Kč

 

Sekty 0,75 l

Sekt Lechovice brut

Jemné suché šumivé víno s čerstvou ovocnou vůní, vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. K výrobě byla použita kupáž odrůd Chardonnay a Rulandské bílé.

395,- Kč

Sekt Lechovice demi sec

Jemné polosuché šumivé víno s čerstvou ovocnou vůní, vyrobené tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi. K výrobě byla použita kupáž odrůd Chardonnay a Rulandské bílé.

395,- Kč

Bohemia sekt demi sec

Proslulé šumivé víno, které si již více než 40 let získává milovníky sektů svou harmonickou jemně polosuchou chutí a svěží středně plnou květnatou vůní. Pro jeho výrobu sekundárním kvašením francouzskou metodou Charmat jsou vybírána vysoce kvalitní bílá vína a ta jsou do základního cuvée pečlivě sestavována podle originální receptury.

235,- Kč

Bohemia sekt brut

Vysoce ušlechtilé šumivé víno s jemnou a svěží vůní, harmonickou chutí s příjemně vystupujícími kyselinami a jemným dlouhotrvajícím perlením. Hlavní podíl v cuvée tvoří odrůdy Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Je doporučován jako aperitiv a neopakovatelné je jeho podávání ke studené snídani.

240,- Kč

Mionetto Prosecco DOC Treviso extra dry

Toto šumivé víno vyniká směsí různorodých vůní a aromat, od květin a ovoce až po med, květy akácie a meruňky. Jemné a suché díky velmi výrazné kyselince, s ovocně delší dochutí a bohatějším perlením.

295,- Kč

 

Nealkoholická vína Carl Jung 0,75 l

Ryzlink – bílé víno

240,- Kč

Vin rosé – růžové víno

240,- Kč

Merlot – červené víno

240,- Kč

Odrůdová de-alkoholizovaná vína. Užijte si zdravý životní styl s tímto zdraví prospěšným a přitom sofistikovaným nápojem, vyráběným pomocí jemné extrakce alkoholu z vybraných vín.

Bohemia sekt nealkoholický 0,75 l

235,- Kč

Dětský sekt

215,- Kč


 
 

 

„Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je,
kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá,
na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl."

Jan Werich

VINAŘSKÝ SLOVNÍK

 

Jakostní víno s přívlastkem (neboli přívlastkové víno)

je nejvyšší kategorií vín České republiky. Mezi základní požadavky výroby patří stanovená cukernatost hroznů, absence dodatečných přísad a použití hroznů maximálně tří různých odrůd. Z veškerého vyrobeného vína v České republice zaujímají přívlastková vína jen kolem 10%. Kromě samotné výroby jsou specifikovány i požadavky na  pěstování, sklizeň, skladování a obsah etiket lahve:

Podle cukernatosti použitých hroznů (NM = normalizovaný moštoměr – stanovuje cukernatost vína) a dalších aspektů rozlišujeme tyto přívlastky:

Kabinet

Cukernatost hroznů min. 19°NM. Kabinetní vína bývají obvykle suchá (veškerý cukr prokvasil na alkohol), v případě výroby sladkého vína bývá obsah alkoholu velmi nízký (nepřekračuje 9%). Obsah extraktu bývá kolem 18-20 g/l. Kabinety jsou obvykle lehčí kvalitní vína, která jsou vhodná k běžnému stolování.

Pozdní sběr

Cukernatost hroznů dosáhla min. 21°NM. Pozdní sběry jsou vyráběny z dobře vyzrálých hroznů, takže se často vyznačují výrazným odrůdovým charakterem. Vína bývají spíše
polosuchá; při vyzrálejších hroznech by obsah alkoholu u suchého vína mohl překročit 14%. U sladkých vín pak obsah alkoholu nepřekračuje 11%. Extrakt typicky 19-22 g/l.

Výběr z hroznů

Hrozny vyzrály min. na 24°NM. Vyzrálost hroznů bývá prakticky vždy nadprůměrná a to nejen co do obsahu cukru, ale i charakteru (např. u odrůdy Sauvignon není problém dosahovat odpovídající cukernatosti, ale přesto může u nižších přívlastků vykazovat nevyzrálé trávové tóny). Červené odrůdy v našich podmínkách přes 24°NM dozrávají výjimečně.

Výběr z bobulí

Hrozny vyzrály min. na 27°NM. Hrozny byly sklízeny ručně. Výběr z bobulí představuje kategorii nejvyšší přirozené zralosti. Vína vyšších přívlastků již nedosahují vyšší koncentrace cukru přirozeným zráním, ale přezrálostí, sesycháním na keři, cibébovatěním, vymrzáním, nebo sušením. Bobulové výběry jsou často sladké s obsahem alkoholu kolem 12%. Polosladká vína prakticky vždy přesahují 13% alkoholu, někdy i velmi výrazně. Extraktivnost bývá vysoká, kolem 25-30 g/l. Pro vysokou kvalitu a obsah zbytkového cukru se výběry z bobulí nepoužívají pro běžné stolování, ale spíše ke slavnostním příležitostem nebo jako doplňky kvalitních dezertů.

Výběr z cibéb

Hrozny vyzrály min. na 32°NM, byly sklízeny ručně. Výběr z cibéb klade velmi vysoký důraz na vyzrálost hroznů, které v našich podmínkách může být dosaženo prakticky jen přezrálostí nebo účinky botrytidy. Vína jsou téměř výlučně vyráběna jako sladká s výrazným zbytkovým cukrem (100-200 g/l) a středním obsahem alkoholu (10-13%). Typická je vyšší viskozita, na které se krom cukru podílí i velmi vysoký podíl extraktu (30-50 g/l).

Slámové víno

Hroznový mošt dosáhl min. 27° cukernatosti. Hrozny byly sklízeny ručně a byly před zpracováním min. 3 měsíce přirozeně sušeny na slámě, rákosu, nebo volně zavěšené. Slámové víno se získává lisováním seschlých hroznů, jejichž bobule připomínají hrozinky. Odstraněním části obsahu vody dochází (podobně jako u ledového vína) ke koncentraci cukrů, kyselin a extraktivních látek, ale probíhající biochemické změny dávají výslednému vínu poněkud odlišný charakter. Typický je nižší obsah alkoholu a vysoký zbytkový cukr (>200 g/l) s extraktem přes 40 g/l.
V Česku jsou oproti Slovensku, Rakousku a Německu přísnější podmínky pro výrobu přívlastkových vín co se kvality moštu týče. Kvůli odlišným kvalitativním požadavkům není možné české a německé přívlastky přímo srovnávat (je to i jedním z důvodů, proč bývají v přímém srovnání německá přívlastková vína levnější)

Ledové víno

Hroznový mošt dosáhl min. 27° cukernatosti. Hrozny byly sklízeny ručně a sklizeň proběhla za mrazu alespoň -7 °C a během sklizně i zpracování zůstaly hrozny zmrzlé. Ledové víno je vyráběno ponecháním hroznů na vinici do příchodu mrazů a následným sklízením bobulí, které jsou lisovány ještě zmrzlé, aby se uvolnilo co nejméně vody a co nejvíce extraktivních látek,
kyselin a cukrů. Ledová vína mají střední nebo nižší obsah alkoholu, vysoký zbytkový cukr (často kolem 200 g/l) i extraktivnost (>30 g/l).

Svatomartinská vína

Na sv. Martina (11. 11.) jsou většinou vína z raných odrůd vykvašená a vyčištěná. Dají se ochutnávat jako mladá vína, která mají svůj půvab, protože jsou svěží s primárním aroma, se zbytky nedokvašeného cukru. Proto se těší zvýšenému zájmu konzumentů. U nás je „Svatomartinské“ chráněná známka pro mladé červené či růžové víno z Modrého Portugalu nebo Svatovavřineckého či mladé bílé víno odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo Muškát moravský. Podobně jako Beaujolais Primeur, které přichází každoročně do prodeje třetí čtvrtek v listopadu. Taktéž Vino Nuovo v Itálii.

Barique

Je dubový sud o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Sudy se vyrábějí z amerického nebo francouzského dubu a pro uložení vína se mohou použít pouze třikrát. Víno ze dřeva sudu vyluhuje aromatické látky (vanilin, laktony, třísloviny a nezkvasitelné sacharidy).
Délka ležení vína v barikovém sudu záleží na zkušenostech sklepmistra a požadavcích na konečné aroma a chuť vína. Pokud je tato doba příliš dlouhá, pak vonné a chuťové látky ze sudu překryjí odrůdový buket vína. Po dožití jako vinné sudy se v barikách někdy ještě nechávají zrát lihoviny jako např. rum, whisky apod.

Burčák

Burčák je definován jako částečně zkvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % obj. skutečného obsahu alkoholu a nejvýše 3/5 celkového obsahu alkoholu. Musí přitom být získán výlučně z vinných hroznů sklizených a zpracovaných v ČR. V podstatě tato definice znamená, že burčákem je kvasící hroznový mošt, který obsahuje alespoň 40 % nezkvašených cukrů. Je to oblíbený nápoj v ČR a v Rakousku. Obsahuje vysoké množství vitamínů skupiny B. Dodatek dle vinařského zákona: Nabízen může být mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku, v němž byly vinné hrozny sklizeny.

Cuvée

Označení pro víno vzniklé z více partií, směs vín. Většinou se scelují dvě až tři odrůdy. 

 

Označení VOC na vínech.

Zkratka VOC znamená „vína originální certifikace. Sběr hroznů musí být prováděn ručně a víno musí deklarovat svůj původ. Je to označení, které vychází z vinařského zákona a znamená to, že vína jsou zatříďována podle místa původu neboli apelační systém. Je to tzv. románský způsob, který se používá ve Francii, Itálii, Španělsku. V ČR doposavad máme tzv. germánský způsob zatříďování vín. VOC zaručuje původ vína v prvotřídní kvalitě a to bez ohledu na konkrétního producenta. Odrůdy zařazené do VOC dávají vysoce aromatická vína a pocházejí z výjimečných viničních tratí.

Stolní víno 11–15° cukru - nelze označovat názvem odrůdy.

Zemské víno od 14° cukru - lze označovat názvem odrůdy.

Jakostní víno 15–19° cukru

 

Kontakt

Mladoboleslavská 224

190 17 Praha 9 - Vinoř

Otevírací doba

Po - Ne od 10:30- 23:00 hod

 

Rezervace

telefon: 283 882 222

Najdete nás i